Els termes ansietat i angoixa es fan servir indistintament quan experimentem una sensació subjectiva de temor i amenaça davant la qual el nostre organisme es posa alerta, preparant-se per a actuar. Per aquest motiu el cor batega més ràpid i respirem més profundament per a captar més oxigen. Totes aquestes manifestacions corporals són respostes adaptatives normals davant una amenaça exterior. L’angoixa faria referència a les sensacions més corporals que experimentem ( opressió al pit o a l’estómac, alteració del ritme respiratori…) i l’ansietat faria referència  a les sensacions més emocionals i/o mentals d’ensurt i desfici mantingut en el que la por és a que pugui  ocórrer qualsevol cosa dolenta manté a la persona en una tensió continua.

Hem de tenir en compte que l’ansietat és necessària per a gestionar les exigències del dia a dia, ja que ens ajuda a generar respostes d’adaptació a l’estrès millorant, en molts casos, el  nostre rendiment personal.

Una crisis d’ansietat, d’angoixa o de pànic, suposa l’aparició sobtada i sense motiu aparent,  d’una sensació de por intensa acompanyada d’un important malestar físic. La crisis sovint comença de forma abrupta, arribant a la seva màxima intensitat als 10 minuts aproximadament de la seva aparició i sense que existeixi necessàriament una situació amenaçant que la desencadeni, podent estar la persona tranquil·la en els moments previs a la seva aparició.

Aquest estat va acompanyat d’una intensa sensació de perill, mort imminent o por intensa a perdre el control, per la qual cosa la persona que l’experimenta té la necessitat imperiosa de demanar ajuda o sortir fugint.

I, finalment, el trastorn d’angoixa es produeix quan es succeeixen varis episodis de crisis d’ansietat i la persona viu atemorida davant la possibilitat de patir una nova crisis, per la qual cosa s’altera el seu comportament i les seves activitats intentant evitar una nova crisis.

Com a conclusió podem dir que tots experimentem sensacions d’ansietat que són normals per l’estrès al que ens veiem sotmesos en la nostre vida quotidiana, i que realment l’ansietat esdevé un problema quan experimentem crisis d’angoixa que  ens condiciona en el nostre dia a dia.