Quan parles de meditació ve a la ment la vessant més mística, sovint relacionada amb la religió, però el cert és que la meditació o mindfulnes, tal com s’anomena en psicologia, s’ha vist que té nombrosos efectes positius en el cervell.

Aquesta, es pot entendre com consciència atenta i reflexiva a allò que passa en el moment actual. Pretén que la persona es centri en el moment present de forma activa procurant no interferir ni valorar allò que sent a cada moment.

Aquest procediment terapèutic busca sobretot que els aspectes emocionals i altres procediments de caràcter no verbal siguin acceptats i viscuts sense ser evitats o intentar controlar-los.

L’anomenat mindfulnes utilitza força aspectes ja coneguts en psicologia com l’exposició, l’autorregulació,basada en tècniques de feedback, o la hipnosis, en que s’ha de deixar que els fenomens perceptius i sensorials es mostrin com són.

Les seves principals utilitats són afavorir el benestar, disminuir l’estrès, l’ansietat… mitjançant la relaxació física i mental. També investigacions recents indiquen que pot millorar la memòria, aprenentatge, presa de decisions i regulació de les emocions.