La publicitat s’ha tornat un element molt comú i gairebé omnipresent, ja que és un constant intrusisme en les nostres vides. Fàcilment podem trobar cartells amb anuncis, al carrer, al diari i a la televisió amb ofertes de productes o serveis. No tots són igual d’intrusius però en general tenen un mateix objectiu que és aconseguir més ventes.

El problema apareix quan el màrqueting et genera necessitats que en un principi no tindries i acabes comprant un producte que en realitat en podries prescindir, aquest és el poder persuasiu de la publicitat. Però a quin preu? Es pot generar el dubte si realment aquell producte és de qualitat o simplement és que han destinat una bona quantitat de diners ens fer-nos creure que ho és. Tampoc és qüestió de desconfiar de tot, però sobretot no creure en els que ofereixen productes miraculosos, amb rapidesa i a un preu ridícul.

Hi ha grups més vulnerables a partir aquesta manipulació, es tracta dels adolescents i els infants, poden arribar a pensar que aquell calçat esportiu és millor que un altre simplement pel fet que ho patrocina cert futbolista conegut. Però els adults també hi cauen en el parany, sobretot quan es troben més receptius per diferents motius de l’etapa personal i vital que es troben, com l’arribada d’un nadó, acceptació de l’envelliment, canvi del cos en l’adolescència o per qüestions més estacionals com l’inici de les vacances, l’època de més malalties comuns… És fàcil deixar-se captivar però cal recordar que la imatge que aporten molts cartells publicitaris és artificial, potenciant un model poc realista com cossos esvelts sense imperfeccions, persones amb una gran seguretat, amb una vida tocant a la perfecció i amb aspecte de gran felicitat que molt poca gent es pot sentir identificada.

Saben emprar diverses estratègies per captar l’atenció del públic, hem d’intentar no deixar-nos seduir per tots aquests missatges de manipulació psicològica i valorar quines són les nostres necessitats reals. Creieu que és possible no caure en la trampa?