Quan el nen és petit acostuma a demanar als seus pares que li llegeixi un conte abans d’anar a dormir, però en canvi, quan creixen costa trobar aquest espai dedicat a la lectura. S’ha d’aprofitar la demanda per generar un interès i motivació.

Els contes estan escrits de forma clara i fluïda, aconseguint una fàcil comprensió i record d’aquest. Acostumen a mostrar un aprenentatge final, relacionat amb valors com la igualtat, el respecte de l’altre, l’acceptació de les diferències, la importància de l’esforç, la disciplina… És una bona oportunitat per poder treballar aquests conceptes més enllà de l’àmbit escolar. Cada personatge presenta un rol ben marcat, on es pot distingir entre aquells que actuen de forma cívica dels que són egoistes, envejosos i agressius. Els nens detecten amb facilitat quin personatge desenvolupa cada paper, aprenent a ser crítics i reflexius.

La lectura permet raonar situacions comunes però potser no quotidianes per l’infant, donen un model de comportament, desenvolupant la capacitat d’empatitzar amb el dèbil, voler  ajudar-lo, desitjar que es solucioni el problema com imaginar quin podrà ser el desenllaç.

També es crea un espai pares – fill que ajuda a reforçar la vinculació. És un moment de tranquil·litat, on els dos estan receptius, amb capacitat d’escolta mútua i generant un clima de relaxació.

Llavors, que respondreu quan el vostre fill us pregunti:  Papis, llegim un conte?