Vivim en un món i en una realitat complexa i no sempre ens sentim preparats o amb suficients estratègies com per a afrontar les dificultats. En altres ocasions volem aprofundir en el nostre autoconeixement per tal de sentir-nos més forts i  més preparats per a suportar les dificultats relacionades amb nosaltres mateixos, la nostra parella, els nostres fills, la feina… Per això llegim llibres d’autoajuda, cercant en ells aquelles pautes, reflexions i orientacions que ens ajuden a incorporar noves estratègies.

Però, realment ens ajuden aquests llibres?  Què és el que podem trobar en ells? Molts llibres d’autoajuda ens donen respostes ràpides sobre allò que consultem i ens donen el missatge de que tot depèn de la nostra voluntat i dels nostre esforç, independentment de les circumstàncies externes que ens envolten. Aquests llibres ens venen que podem ser feliços sempre, si és el que nosaltres volem i ens esforcem per a aconseguir-ho, carregant tota la responsabilitat de la nostra felicitat en nosaltres mateixos, per la qual cosa si no ho aconseguim ens sentim encara pitjor que abans de llegir-ho,  perquè pensem que no ens hem esforçat el suficient o no hem sabut com fer les coses per ser completa i totalment feliços.

Aquests tipus de llibres d’autoajuda que insisteixen en que ser feliç o assolir l’èxit, ja sia a nivell personal, amorós i/o laboral, depèn única i exclusivament de la nostra voluntat deixant de costat les circumstàncies que ens envolten, realment no ens ajuden ja que ens responsabilitzen únicament a nosaltres tant dels nostres èxits com dels nostres fracassos, i no tenen en compte com els altres ens poden condicionar. Aquests llibres ens donen receptes màgiques per a solventar de manera ràpida qualsevol problema, però la majoria de vegades, per no dir sempre, aquestes solucions no ens ajuden perquè no tenen en compte les variables individuals de cada persona.

Vol dir això que no són útils? Realment cap llibre és nociu, tot depèn de l’ús que en fem d’ells. Les receptes màgiques no existeixen, la felicitat o l’èxit no depèn única i exclusivament de nosaltres, per la qual cosa no hem de creure’ns tot el que diuen aquests llibres ni ens hem d’angoixar o sentir-nos fracassats si no aconseguim el que ens diu el llibre que hem d’aconseguir, per què com ja hem dit abans, les receptes màgiques no existeixen.

La veritable utilitat dels llibres d’autoajuda és la de fer-nos reflexionar en aquelles àrees o aspectes de la nostra vida que volem millorar i ajudar-nos a generar les nostres pròpies estratègies, però no ens mostren la veritat absoluta ni són infal·libles.