Nombrosos estudis han demostrat els beneficis que el saber perdonar té a nivell personal, tot i això, de vegades, ens costa molt tant perdonar als altres com a nosaltres mateixos.

I què és el perdó? Segons la definició que fa el diccionari el perdó és la remissió total o parcial de la pena merescuda, d’un deute o una obligació pendents, per part de qui en té poder. És a dir, perdonar vol dir superar un sentiment negatiu que ens ha produït algú que ens va ofendre o ferir, per tal de poder tirar endavant i aconseguir alleujar el nostre malestar.

Això ens pot fer pensar que perdonar implica oblidar el mal que algú ens han fet, fer veure que no ha passat res, i, francament, costa molt aconseguir-ho. Però és que perdonar no vol dir oblidar-nos del què ha passat o del què ens han fet,  o fer veure  que no ens han ferit, perdonar significa decidir que ja no deixarem que aquella ofensa ens continuï fent mal, però això no implica, necessàriament, la reconciliació amb la persona que ens ha fet mal.

És a dir, una cosa és perdonar i l’altra reconciliar-se. La reconciliació comparteix amb el perdó el fet de decidir deixar de sentir-nos malament amb allò que l’altre ha fet, i  es diferencia amb ell en que en la reconciliació tornem a reprendre la relació amb aquesta persona cosa que amb el perdó no és necessari reprendre aquesta relació. Ja que podem arribar a perdonar el que l’altre ens ha fet i, al mateix temps,  no tenir cap desig de continuar relacionant-nos amb aquesta persona i això no implica ser rancuniós si no, simplement, que mitjançant el perdó ens desprenem dels sentiments negatius, del dolor i del malestar, però com a part del nostre procés de curació, decidim allunyar-nos d’aquella persona perquè a prop seu no podrem oblidar.

Tenint en compte tot el que hem dit, arribem a la conclusió de que hem d’aprendre a perdonar per tal de poder alleujar el malestar causat per una ofensa i no viure sempre amb el dolor o el ressentiment que aquesta ens ha deixat, però perdonar no vol dir reconciliar-se amb la persona que ens ha fet mal, entre altres coses perquè en tot procés de reconciliació és necessari que les dues parts (ofès i ofensor) s’impliquin, i això no sempre és possible.