“No hauries de sortir així vestida”

“A veure qui et truca”

“Deixa’m el mòbil per veure les teves converses”

“Una noia no ha de tenir amics perquè ja sabem tots el que volen ells”

“Ja et passo jo a recollir”

“No quedis amb les amigues, ja surts amb mi”

 

Quants cops no hem sentit aquestes frases o d’ altres semblants. Val a dir que noies joves pensen que totes elles venen donades per una parella que es preocupa molt per elles i que les estima per damunt de tot. Una persona meravellosa que les cuida, que es preocupa d’elles, del seu benestar…  que  les controla, que les invalida i les anul.la com a persones. Sota aquesta  disfressa de persona que les estima i que es preocupa per elles s’amaga una persona que en realitat el que fa és  maltractar-les psicològicament, podent arribar fins i tot a agredir-les físicament. Tot i que les amistats i fins i tot la família hi ha cops que ho veu i les adverteix, elles són víctimes dels seus maltractadors. Pensen que els altres estan equivocats i que no entenen l’amor i la protecció que els hi donen. Fins i tots elles, les víctimes, són les primeres en defensar als seus agressors.  Aquestes noies pateixen tota la simptomatologia de les dones maltractades.

Quan arriben a ser conscients del que els hi passa,  normalment mitjançant  terceres persones o per denúncies, també presenten altra simptomatologia com ara la por, la culpa o el pensar que elles han donat peu a tot el que els hi ha passat, però res de tot això és cert.

Vivim en una societat moderna on anem cap a una igualtat entre sexes que no sempre és real i és alarmant l’increment de conductes masclistes entre els joves. Hem de prendre consciència social d’aquests fets i no girar la cara si coneixem o sabem d’una noia que es troba en una situació com les que hem descrit, i en aquest cas hem de buscar ajuda ja sigui en el seu entorn familiar o per part de professionals abans d’arribar a un maltracte sever.