El passat dia 10 d’octubre es va celebrar el Dia Mundial de La Salut Mental. Amb la celebració d’aquest dia es busca atreure l’atenció de les persones sobre les malalties  mentals  i l’objectiu de la celebració d’aquest any és reivindicar la dignitat de les persones que pateixen algun tipus de malaltia mental.

I per què recollim la celebració d’aquest dia? Perquè pensem que la salut mental no només està relacionada amb aquelles persones que pateixen algun tipus de malaltia mental, si no que tots hem de vetllar per mantenir unes bones condicions de vida que ens permetin tenir cura de la nostra salut tant física com mental.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) la salut mental es defineix com “un estat del benestar en el qual l’individu és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma productiva i fructífera i és capaç de fer una contribució a la seva comunitat.” És a dir, la salut mental no és només l’absència de malaltia mental  ja que, en ocasions, tot i no tenir identificat ni patir cap tipus de trastorn o de malaltia mental, la nostra salut mental no és bona a causa de situacions d’estrès perllongades per motius laborals, econòmics i/o familiars, per posar un exemple.

Així doncs, què podem fer per a promoure i millorar la nostra salut mental?

  • Dormir entre 7 i 8 hores al dia, procurant mantenir una rutina i uns hàbits de son saludables.
  • Fer alguna activitat física, com caminar mitja hora cada dia, pujar escales, practicar algun esport suau…
  • Portar una dieta sana i menjar amb tranquil·litat.
  • Mantenir un contacte regular amb aquells familiars i amics que ens aporten benestar, amb els que compartim activitats, experiències, i sobre tot amb els que riem i ens ho passem bé, mantenint una relació relaxada lliure de tensions.
  • Practicar la relaxació, la meditació… Aprendre a relativitzar la importància de les coses i enfocar el dia a dia amb serenitat i sentit de l’humor.
  • Fer activitats que ens mantinguin àgils a nivell intel·lectual.
  • Organitzar el nostre temps de forma que trobem temps per a nosaltres mateixos i no ens desbordem per les obligacions.
  • No abusar de l’alcohol, la cafeïna … i anar al metge a fer-nos revisions per tal de mantenir un estat de salut físic el més òptim possible.