Els malsons poden ser aterradors pel nen i també pels pares, són resultat d’inseguretat, ansietat, pors o preocupacions. Tenen inici entre els tres o quatre anys d’edat  i donen reaccions de por al nen.

Els somnis poden ser induïts per malalties i dolor, sobreexcitació, por i ansietat, programes de televisió o amenaces externes. Encara que el nen no sigui capaç de dir exactament que l’afecta, es pot treure alguna pista observant la seva conducta o conversant amb ell.

Una vegada despert el nen pot recordar el somni o part d’aquest. Independentment de la causa els nens insegurs, preocupats o amb ansietat tenen més probabilitat de patir malsons.

Que podem fer els pares per ajudar al nen

  • Tranquil·litzar-lo i donar-li seguretat fent-li veure que tot va bé. Tampoc donar-li molta importància al malson per evitar que ho utilitzi com a mecanisme per atreure l’atenció.
  • Buscar abans d’anar a dormir activitats relaxant com un conte… no permetre que vegin programes violents, tampoc explicar històries de por.
  • Utilitzar la conversa com estratègia per parlar de fets que poden causar tensió com pot ser una prova, l’escola, amistats, etc.
  • Si es repeteix un malson, animar-li a que en parli i el representi amb final feliç.
  • Pots deixar una llumeta encesa per tal de donar seguretat, abraçar-se a un peluix, etc.