La gelosia és un sentiment que tots hem patit en un moment o altra de la nostra vida i que es caracteritza per la por a perdre alguna persona que és molt important per a nosaltres i que considerem que és nostra.

En les relacions de parella, la persona gelosa té por de perdre la seva parella, de vegades considera que la parella li pertany (és la “seva” parella) i se sent amenaçada si no la truca varies vegades al dia, si aquesta fa activitats sense ella o ell, té amics o amigues del seu sexe…

La por a perdre la parella és bastant normal i això fa que la cuidem per tal d’establir una relació gratificant, però quan la persona se sent insegura i té una autoestima baixa, no es considera mereixedora de l’afecte de la seva parella i viu amb la por de que la seva parella la deixi d’estimar, per la qual cosa la seva gelosia augmenta, arribant a vigilar la seva parella i desconfiar d’ella, buscant proves de la seva infidelitat i amb por de trobar-les.

Per altra banda, amb la idea de retenir-la al seu costat, la persona gelosa ho vol fer tot amb la seva parella, no accepta que aquesta tingui un espai individual propi, perquè si no controla tot el que fa la seva parella no se sent segura, aconseguint, d’aquesta manera, ofegar la seva parella, per la qual cosa la relació pot acabar deteriorant-se i succeint el que més tem la persona gelosa, que la seva parella l’acabi deixant.

Què podem fer, doncs, per combatre la nostra gelosia? En primer lloc, acceptar que tenim aquest sentiment i identificar quines són les nostres necessitats i/o les nostres mancances i quins sentiments negatius ens provoquen, per tal de no abocar-los sobre la nostra parella. En segon lloc treballar la nostra autoestima i la nostra confiança en nosaltres mateixos, per tal de que desaparegui gran part de la nostra inseguretat i poder gaudir plenament de la nostra relació de parella sense ofegar-la.