A l’entrada anterior comentàvem que el Nadal ens produeix sentiments contraposats. I aquests sentiments són encara més intensos si estem passant per una fase de dol, per la pèrdua d’una persona estimada, per una separació o un divorci… Si aquest és el teu cas, si estàs passant per un procés de dol, et fem algunes recomanacions per poder passar aquestes festes de la millor manera possible.

1. És normal tenir sentiments de tristor, enuig, desgana… així que no et sentis obligat o obligada a aparentar una alegria que no sents, no passa res si tens ganes de plorar i se t’escapa alguna llàgrima, si notes que no estàs d’humor per celebracions. Tot i que els altres puguin demanar-te que facis un esforç per sobreposar-te, t’has de permetre expressar els teus sentiments reals.
2. Feu una reunió familiar abans dels dies senyalats per poder parlar del que es farà durant les festes, sobre les vostres emocions i sentiments i de quina manera voleu celebrar-les, el que voleu continuar fent, el que voleu canviar… Es tracta de crear un espai que us permeti afrontar la pèrdua, sense negar-la i de poder expressar els vostres sentiments, encara que siguin dolorosos o tristos.
3. Busqueu una manera simbòlica de recordar a la persona que ja no hi és, especialment si aquesta persona ha mort, i en aquest record heu d’incloure també als petits de la família, ja que per a ells també seran els primers Nadals sense la persona estimada.