Dins del nostre treball terapèutic dut a terme des de el Centre Infeda hem constatat que la gestió de les emocions és un dels objectius que ens plantegem tant en el treball amb els nens, com en els adolescents i com en els adults, i sigui quin sigui el motiu de consulta pel qual s’adrecen a la nostra consulta de psicologia a Reus.

Tothom experimentem emocions tant positives com negatives, ja que les persones interpretem tant el món que ens envolta com els fets que ens succeeixen, i aquestes interpretacions ens provoquen emocions. Si les emocions que se’ns generen són positives no hi ha cap problema, a tots ens agrada experimentar alegria, satisfacció, il·lusió, agraïment…

El problema el tenim quan les emocions que experimentem són negatives: tristesa, enuig, frustració, vergonya, por… Llavors se’ns generen mecanismes de fugida per tal de no experimentar aquestes emocions negatives o bé ens enfonsem anímicament perquè no ens sentim capaços de superar-les. I és aquí on entra en joc la gestió de les emocions.

Què vol dir gestionar les emocions?

 

Vol dir aprendre a acceptar-les, a no voler fugir d’elles, per tal d’encarar les situacions que ens suposen una dificultat  d’una forma més efectiva i constructiva per a nosaltres.

Davant un fet que ens afecta de forma negativa, com pot ser el trencament d’una relació (ja sigui de parella o  d’amistat), no ens afecta tant la ruptura en sí si no tot el que ens diem sobre aquesta ruptura:

“no és just”, “per què m’ha hagut de passar a mi”, “com ha pogut fer-me això”,  “l’altre s’ha portat molt malament amb mi i no ho puc suportar”, “me quedaré sol o sola i això m’angoixa”…

Totes aquestes reaccions són normals, a ningú no ens agrada que les nostres relacions no funcionin, però un cop ens ha passat, no ens ajuda deixar-nos portar per la tristesa, l’enuig, la por o la desesperació, ja que cap d’aquestes emocions ens permet afrontar la situació de forma efectiva. El que hem de fer és reconèixer que tenim motius per a sentir-nos així (tristos, frustrats, decebuts, enfadats…) però que això no ens ajudarà a solucionar el problema, per tant no ens han de condicionar tota la nostra vida i hem de procurar centrar-nos en les coses que encara ens funcionen bé i que sí que  ens ajuden a superar el nostre estat d’ànim (amics, família, aficions…) És a dir, fem una valoració objectiva del que ens ha passat, reconeixem i acceptem que ens sentim malament però no deixem que sigui el malestar el que dirigeixi la nostra vida.

En resum, la correcta gestió de les nostres emocions és poder sobreposar-nos de les situacions negatives de la forma més serena possible i així poder combatre el malestar emocional. En el Centre Infeda, el nostre gabinet de psicologia a Reus, treballem i us podem ensenyar a gestionar les emocions.