El sentit de l’humor és una eina molt eficaç a l’hora d’ajudar-nos a enfrontar-nos a situacions complicades, ja que ens ajuda a relativitzar i prendre distància emocional dels nostres problemes, reduint-los i fent-los una mica més senzills o fàcils de portar, per això des del Centre Infeda, centre de psicologia a Reus,  avui us volem parlar de com podem fer servir l’humor per ajudar portar les dificultats quotidianes de forma més senzilla.

Diversos estudis han comprovat com el fet de riure és capaç de reduir l’estrès i l’ansietat, millorant d’aquesta manera la qualitat de vida i la salut física de les persones.

Hem de tenir en compte, però, que el sentit de l’humor no fa que no patim, o que riguem en moments tristos o seriosos, no es tracta de prendre-s’ho tot a broma  i no donar-li importància a res. Del que es tracta és de trobar la forma d’afrontar-nos a allò que ens amoïna des d’una perspectiva menys greu, d’aprendre a relativitzar, d’adonar-nos de que en el fons no és tan important i de que podem viure malgrat haver-nos equivocat, malgrat haver rebut la bronca del nostre cap, malgrat el cotxe ens hagi deixat tirats, o de que els nostres fills hagin suspès, s’hagin portat malament…

I dins d’aprendre a prendre’ns les dificultats amb sentit de l’humor, incloem aprendre a riure’ns de nosaltres mateixos, ja que això ens ajudarà a millorar i enfortir la nostra autoestima.

Tenim la tendència a prendre’ns massa seriosament a nosaltres mateixos i això fa que magnifiquem els nostres defectes. Al magnificar-los, creiem que els altres els veuran igual que els veiem nosaltres, el que farà que la nostra autoestima es ressenti, que ens faci vergonya fer o dir determinades coses i que ens sentim incòmodes en aquelles situacions on les nostres limitacions són més evidents. És a dir, si som una mica maldestres o pensem que tenim poca gràcia per a determinades activitats físiques o manuals, evitem fer-les per a no posar en evidència la nostra dificultat, ja sigui això, fer esport, anar a ballar, fer manualitats… per por de que els altres se’n riguin de nosaltres, privant-nos d’aquesta manera realitzar activitats que ens poden ajudar a reduir l’estrès, canalitzar l’ansietat, conèixer a gent… activitats on ens ho podríem passar d’allò més bé i que no fem per por a fer el ridícul.

Per això hem de ser capaços de riure dels nostres defectes, tots en tenim, deixar de sentir-nos acomplexats perquè no tenim habilitat per a determinades activitats, ningú no serveix per a tot. I si acceptem els nostres defectes i els mostrem als altres des de l’humor és molt difícil que ells se’n puguin riure d’ells o que ens puguin fer mal.

Així doncs, treballant des de la psicologia i des del nostre centre us animem a cultivar i treballar el sentit de l’humor i aprendre a relativitzar certes situacions i no deixar de fer activitats gratificants per falta de sentir-nos còmodes amb nosaltres mateixos.